Att skapa en framgångsrik YouTube-kanal

Publicerad av

Jag har länge känt att jag velat lägga mer fokus på min närvaro i sociala medier och då framförallt YouTube. Det skulle vara bra för mitt varumärke om jag hittar en bra väg att gå som kan locka klienter.

När jag då kollade runt och hittade en kurs i just ämnet, som skulle hållas på Häringe slott, så ansökte jag direkt. Till min stora glädje var den inte full så jag kom med. Hade inte så stor koll innan på vad som skulle tas upp men kände ändå att det skulle bli givande. Jag kände en hel del andra som också gick kursen, det upptäckte jag första dagen vid presentationen.

Vad vill vi?

Vi fick berätta om vår bakgrund och vad vi ville med kursen, men även vidare vad vi vill använda kunskaperna till. Det visade sig att de flesta av oss 20 på kursen hade samma ambition med kursen men även att vi låg på ungefär samma kunskapsnivå, vilket förstås underlättade. Under hela  kursen skulle vi ha våra datorer igång så att vi fick prova saker direkt när vi instruerades.

Visste du förresten att YouTube är den näst största sökmotorn? Det hade i alla fall inte jag koll på, men det gjorde liksom mina ambitioner ännu starkare att få till en bra kanal där. Hela fem miljarder videos visas där varje dag så om man blir populär där så blir det en av de allra bästa marknadsföringskanalerna man kan tänka sig.

Man kan ge sitt varumärke en konkurrensfördel genom att marknadsföra på YouTube. Det kan göras genom att skapa tutorial-videor, vloggar, intervjuer, webinars, screencast-videor eller produktrecensioner. Du kan välja att tjäna pengar på din kanal med annonser, länka till dina egna produkter eller båda. Produktlänkar kan läggas till i videobeskrivningen för att driva potentiella kunder till din hemsida eller webbutik.

Så skapar du en kanal

De mest framgångsrika av YouTubers har växt i popularitet eftersom de skapat innehåll med andra YouTube-influencers. Om man börjar börjar med att skapa videoklipp med andra YouTuber-influensers så kommer följarskaran växa snabbt. Du kommer sannolikt att behöva samarbeta med människor på samma nivå som dig så sätt dig ned och fundera vilka som skulle kunna vara aktuella för samarbete.

Fokusera på att skapa ett värdefullt och genomtänkt innehåll som både utbildar och underhåller. Du kan självklart lägga till en länk till dina produkter eller tjänster, men ditt innehåll bör inte vara en slags videoförsäljning utan istället inspirera till inköp av något som du erbjuder. Till exempel, om du säljer sminkprodukter kan du skapa sminkhandböcker eller inspirationsvideos. Det gäller att vara smart.

Att bygga upp en samling videoklipp av hög kvalitet ger dig en bättre chans att skapa en populär plattform. Därför kan det till en början vara bra att lägga ut en ny video varje dag, dessa kan du börja förbereda innan så att du har en bank av videoklipp som du sedan kan lägga ut även om du inte har tid att göra ett klipp just den dagen.

Sätt upp en plan och ett mål. Ha gärna ett schema för när du ska lägga ut nytt, till exempel klockan 11.00 varje fredag. Då kommer dina följare att veta det. Gå efter känsla och personlighet, även om du kollar in andras stil så bör du undvika att kopiera dessa. Håll dina videoklipp korta. I genomsnitt är de mest populära YouTube-klippen runt 4 minuter och 20 sekunder.

Berätta för dina tittare att de bör prenumerera på din YouTube-kanal i varje video. Genom att få folk att prenumerera på din kanal, kommer de att få besked varje gång du skapar en ny video. Detta gör att du kan bygga din publik och så småningom sälja fler produkter eller tjänster.

Lär dig av andra YouTube-influensers. Vad har de mest framgångsrika gemensamt? Delar de en videolängd? Skapar de videor i samma stil? Hur kommunicerar de ut sina idéer? Vad är skillnaden mellan en kanal med 1000 abonnenter och en miljon? Du kan hitta tips om hur du lyckas på YouTube genom att titta på andras videoklipp.

Lugna kvällar

Man kanske kan tro att när man suttit och jobbat med datorn hela dagen så känner man sig rätt nöjd med skärmtid, men icke då. På kvällarna när jag lagt mig så fanns det gott om tid för att göra allt sånt jag aldrig hinner med hemma. Jag låg i sängen och lyssnade på en ljudbok och ibland spelade jag samtidigt som jag lyssnade, på sajter som royalgames.com, agame.com och pokerstarscasino.eu.

Kursen var för övrigt väldigt givande och jag känner mig taggad att komma hem och köra igång. Under sista dagens utvärderingar fick vi frågan om vi skulle rekommendera någon annan att gå kursen, alla gånger skulle jag säga! Den var otroligt bra. Allt från kursplatsen till innehållet i kursen. Nu hoppas jag bara på att det blir en fortsättning.