Historien om sociala medier

Publicerad av

Idag vet alla vad sociala medier är. Även i de mest avlägsna delarna av världen har man hört talas om Facebook och Twitter, och förmodligen används det även där på en regelbunden basis. Men det har inte allt varit på så sätt. Och sociala medier i sin nuvarande form har funnit under en relativt kort tid trots att det har en sådan stor påverkan på våra liv

Sociala medier föds

Den första sidan som användes för sociala medier var en hemsida som hette Six Degrees. På sidan kunde du skapa en profil och lägga till vänner. I Sverige fanns det liknande sidor som Lunarstorm och bilddagboken som blev populärt vid sekelskiftet. Men efter dessa sidor valde människor istället att börja blogga och skicka direkt meddelanden via program som MSN istället.

Den första stora sidan

De flesta som är födda efter 1995 känner förmodligen inte till den här sidan. Men i början av 2000-talet var Myspace den populära platsen att skapa en profil och att få nya vänner. Myspace var en av de första sociala medie-sidorna som inspirerade vad som idag har blivit Facebook. Men även om Myspace hade ett relativt lågt användarantal om man jämför med Facebook och Twitter, fanns det musiker som använde sidan för att publicera sin musik och nå ut till nya marknader. En annan hemsida som var början av sociala medie-epoken var Linkedin. Linkedin lever kvar än idag och riktar sig framför allt som en hemsida för att bilda nätverk för yrkesverksamma. Faktum är att de flesta sociala medie-hemsidor idag har liknande funktioner som Linkedin, alltså att de är nischade mot en speciell typ av personer. Vare sig de vill skapa musik, dela bilder, bilda jobbnätverk eller vara i kontakt med några av sina vänner.

Facebook och Twitter

Men sedan kom bomben när Mark Zuckerberg 2004 lanserade sidan Facebook. Facebook är den ledande sidan bland alla sociala medie-hemsidor idag och har runt en miljard aktiva användare. Men när han lanserade sidan 2004 under namnet TheFacebook var den primärt avsett för studenter vid Harvard. Men Zuckerberg såg potentialen och lanserade inom sin tid Facebook för resten av världen, och inte bara studenter. Facebooks framgångssaga har fortsatt genom åren och de har bara vuxit och vuxit. Men under de senaste månaderna har de fått en mängd kritik då de har sålt vidare information om sina användare till företag som har arbetat med riktad reklam. Den här typen av reklam fick en stor under valet i USA 2014. Twitter är en annan hemsida som även den används väldigt mycket av bland annat politiker.  Under 2006 såg studenterna Jack Dorsey och Biz Stone potentialen i att skicka SMS till varandra. Tillsammans skapade de Twitter, en tjänst som tillät sina användare att dela meddelande med max 140 tecken till varandra. Idag har Twitter över 500 miljoner användare globalt. Sidan används inte på samma sätt som Facebook, utan deras nisch är istället att ge politiker, kändisar, lobbyister och andra personer att delta i ett offentligt samtal var de än befinner sig.