Medium vi använder idag

Publicerad av

Det är enkelt att tro att vi idag enbart använder internet som en plattform för vår mediekonsumtion. För även om det är sant att vi i allt högre utsträckning använder olika digitala tjänster över nätet som vår primära plattform för att ta del av olika typer av innehåll så betyder inte det att de traditionella medierna inte fyller en roll i dagens samhälle. I den här artikeln kollar vi på några av de medium vi använder idag och vilken roll de fyller.

Internet

Det går inte att börja en sådan här artikel utan att närma internet som den huvudsakliga plattform vi använder för att ta del av olika typer av media. Här fyller vi alla våra behov vare sig det gäller att ta del av nyheter vare sig det är via webb-TV eller artiklar. Vi kan ta del av videoklipp från hemsidor som Youtube och chatta med våra vänner via sidor som Facebook. Internet har blivit en allt-i-allo plats där vi hittar vad vi än behöver. Det är även sant att vi övergår i allt högre utsträckning att enbart använda oss av internet i förmån för traditionella medier. Såväl papperstidningen, radion och TV har alla förlorat användare i takt med att allt fler använder internet på en vardaglig basis.

Papperstidningen

En papperstidning är en av de äldsta medium vi har i världen och har funnits i flera hundra år. Vare sig det är en nyhetstidning, ett magasin, en serietidning eller någon annan typ av publikation har det varit det primära sättet vi tar del oss av vår omvärld. En av de första nyhetstidningarna i Sverige heter Aftonbladet och grundades redan 1830. Men Aftonbladet är bara en i raden av tidningar som har det allt svårare att hålla sig lönsamma genom enbart sin pappersupplaga. Det som har gjort tidningen fortsatt lönsam är att de tidigt utvecklade sin närvaro på internet under tidigt 2000-tal och därefter fortsatt bredda sitt utbud online. De har även skapat webb-TV och underhållningsprogram via sin plattform på internet där användare idag kan ta del av det utbud de söker vare sig det är i skrift eller via video. Men trots det fortsätter det svaja för nyhetsredaktioner runt om i landet och idag är det inte ovanligt att du behöver teckna en prenumeration för att ta del av innehållet på flera olika lokaltidningars internetupplagor.

Radio

Radion är ett av de första medium som tidigt visade sin förmåga att informera, beröra och påverka människor. I oktober 1938 spelades radioprogrammet The War of the Worlds upp på amerikansk radio. Avsnittet var speciellt framtaget för Halloween och i det fick man följa en journalist som direktapporterade från en utomjordisk invasion av jorden. Händelsen fick sådan uppståndelse och som följd trodde människor att vad de berättade på radion var sant. Många människor fick panik och reste långt ut på landsbygden för att gömma sig. Först ett par dagar senare framkom det att det hela var en radio-pjäs. Men historien vittnar om makten med våra medier. Vad säger den berättelsen om vår förmåga att ta del av nyheter idag via internet i tider av ”fake news” och rena bluffartiklar?