Pewdiepie växer fram

Publicerad av

Det är få som inte känner till Youtube idag. Men vad inte lika många känner till är att världens största Youtuber kommer från Sverige. Det är självklart Pewdiepie vi talar om. Vad som började som en hobby vid sidan om sina studier har idag vuxit till att bli ett fullfjädrat företag med intäkter långt över miljoner kronor varje år. Men vem är egentligen Pewdiepie och hur började det hela? I en artikelserie om tre delar kommer vi att berätta om Pewdiepie.  

Vem är Pewdiepie?

Pewdiepie – eller Felix Kjellberg – föddes i Göteborg och påbörjade inledningsvis en utbildning i industriell ekonomi vid Chalmers Universitet. Under 2010, året då har började på Universitetet, registrerade han ett Youtube-konto under namnet Pewdiepie. Det följande året hoppade han av snia studier på grund av bristande motivation, något som hans föräldrar inte tog lätt på. Efter att ha misslyckats med att säkra en praktikplats i Sverige valde han att fokusera på att producera innehåll för sin Youtube-kanal istället. För att finansiera sig under den tiden arbetade han i en korvkiosk. Hans kanal växte lavinartat och redan 2012 hade hans kanal över en miljon följare. Men succén hade bara börjat och hans fortsatta karriär skulle fortsätta växa lika snabbt som den hade börjat.

De tidiga dagarna

Under samma period skrev han ett kontrakt med nätverket Machinima. Men efter konflikter mellan de bägge parterna skrev han istället ett kontrakt med Maker studios, där han hade sin kanal under deras systerkanaler. Under den här perioden producerade Pewdiepie innehåll som blev känt för sin genuinitet. Men han mötte också en del kritik. Under 2017 möttes han av stark kritik som ett resultat av en påstådd anti-semitisk video han publicerade. Maker Studios – som är en del av Disney – valde då att avsluta hans kontrakt. Samtidigt som han försvarade sin video och menade att skämten togs ur sin kontext, försökte han aldrig förringa vad han hade gjort utan bad om ursäkt för publiceringen. Men han fick fortsatt kritik då han kastade ut sig ord, ofta i affekt, då han spelade skräckspel. Nyligen har han också fått kritik för att vara sexistisk och anses sprida sexistiska budskap genom sin kanal.

Den mest populära kanalen

Redan 2013 var Pewdiepies kanal den kanalen med flest följare på Youtube. Under en kort period i slutet av 2013 tog YouTube Spotlight – en officiell Youtube-kanal – över första platsen. Men Pewdiepie fortsatte att växa och snart tog han tillbaka sin ledande position med över 62 miljoner följare. Totalt har hans kanal fått över 17 miljarder visningar och är den kanal med flest antal visningar totalt. Pewdiepie fans går under namnet ”Bro Army”. Genom sina fans har Pewdiepie samlat in miljoner kronor till välgörenhet. Och genom sin popularitet har Pewdiepie lyckats skapa en Oprah-effekt, och genom det lyckats öka försäljningssiffrorna till de spelen han testar. Under 2016 namngav Time honom som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Pewdiepie bor idag i Brighton med sin flickvän Maria Biosgnin som även hon har en populär Youtbe-kanal. Tillsammans äger de två en hund.