Pewdiepies rike

Publicerad av

Det här den tredje och sista delen i vår artikelserie om Pewdiepie. Pewdiepie lyckades på bara ett par år bygga världens största Youtubekanal som idag genererar flera miljoner kronor varje år. Men vad som började i hans pojkrum i Göteborg efter att han avslutade sina universitetsstudier har idag kommit att påverka honom och hans miljoner följare världen över. Pewdiepie producerar fortfarande massor av videos och det verkar inte finnas någon hejd på honom. När och om han kommer att sluta är fortfarande frågan. Men det verkar inte som att han har några planer på att sluta. Han menade att när han fick 50 miljoner följare så skulle han stänga ner sitt konto. Men det visade sig i efterhand bara vara ett PR-jippo.

Vad gör hans kanal så bra?

Pewdiepies videos har ofta definierats som en blandning av fjantiga, energifyllda, motbjudande och fyllda med svordomar. Även om han slutade svära lika mycket i takt med att Youtube uppdaterade sina riktlinjer under 2017. Men många menar att just det är vad som gör hans kanal så bra. Det är inte filtrerat utan han säger vad han tänker och publiken uppskattar det. Flera andra kritiker menar att hans kanal innehåller en blandning av en karismatisk berättelse, oförskämda skämt, löjliga röster, politisk inkorrekta kommentarer och svordomar i princip genom hela hans videos. Det är vad kritikerna menar är vad som är så dåligt med hans videos, men vad hans publik älskar. Idag gör han fortfarande videos där han spelar igenom spel, men inte alls i samma utsträckning som förut. Men det finns en video där han spelar igenom spelet The Last of Us som lämnade den vanligtvis pratglada Pewdiepie tyst på grund av att det var ett skrämmande spel.

Gamla videos

Under 2016 gick han genom sina gamla videos och noterade de förändringarna han genomgått under den tiden han skapat videos. Framför allt tog han avstånd och bad om ursäkt för alla de gånger han använt ord som ”gay” och ”retarded” i ett negativt sammanhang. Flera kommentatorer noterade samma förändring i hans innehåll och menade att han nu tog avstånd av samma saker som en gång gjorde honom populär. Men det gällde inte bara språkbruk utan även innehåll. Han gjorde färre ”Let’s Play”-videos där han spelade igenom skräckspel som Amnesia. Produktionsvärdet gick även upp på hans videos i takt med att han fortsatte sin karriär. I de tidiga klippen använde han ofta icke-redigerat material medan han nu lägger mer tid på att redigera sina videos

Positiv effekt

Pewdiepies videos har haft en positiv effekt på försäljningssiffrorna för indiespe. Till exempel sa utvecklarna av McPixel att den största effekten på deras försäljningssiffror var att Pewdiepie spelade igenom deras spel. Pewdiepie har också haft en positiv påverkan på att sälja spelet Slender, och Goat Simulator. Trots att han har en effekt på detta, menar han själv att han bara vill spela spel, och att han inte gör det för att öka några försäljningssiffror. Men det är förståeligt att när Pewdiepie med en kanal med över 60 miljoner följare har en stark påverkan på försäljningssiffror.