Svenska youtubers

Publicerad av

Idag är det populärt att både sitta och titta med att även producera vloggar och lägga ut på Youtube.

En vlogg innehåller händelser i videoformat som man filmar med en så kallad vloggkamera, man redigerar och klipper ihop en film och sedan postar den på Youtube för att andra ska kolla på den.
Blir man en stor Youtuber så tjänar man pengar på detta och kan alltså försörja sig på detta viset. Till och med priser för olika kategorier delas ut i Guldtuben.

Det finns flera framgångsrika youtubers idag

Helen Torsgården är en av de populäraste youtubern och hon lever ihop med sin fästman Oscar och sina 2 döttrar Selma och Svea.
Dem bor i ett hus straxt utanför Sunne på en gård och en hel del djur bland annat får, getter, katter och höns.

Helen vloggar om allt möjligt som händer i hennes liv, dels om båda sina graviditeter där hon blev gravid med Selma, efter den graviditeten så planerades det för bröllop vilket de fick ställa in för när Selma bara var 9 månader så var hon gravid igen med Svea, under den senare graviditeten så bröt Helen sitt ben och det var en tuff tid för henne och Oscar. Renoveringar i huset både stora som små och även tillfälliga uppiffningar sker ofta på hennes kanal. Paret hade en webbutik förut där de sålde väskor, klockor, kläder, plånböcker och lite annat smått och gott, den webbutiken har de på gården i deras magasin som de kallas byggnaden för. Denna verksamhet fick de lägga lite på is då barnen kom. Oscar är pappaledig och Helen jobbar med youtube.

Gustav och Johanna är två andra youtubers som på grund av Jocke och Jonna började vlogga. De är även goda vänner med Jocke och Jonna och de umgås så ofta de kan. Gustav äger en målerifirma ihop med sin pappa och Johanna jobbade förut på Lyko i Linköping där de också bor. Johanna sa upp sig från Lyko och ägnar nu all sin tid åt att vlogga. De har en hund som heter Tyra. Dessa youtubers vloggar också om allt möjligt och de spelar in väldigt mycket tävlingar eller challage som det heter i vloggvärlden. En video med material på sådär 2-4 timmar tar cirka 3-6 timmar att redigera och klippa ihop till en vlogg som då bara kanske är 20-40 minuter lång när den är färdig. Detta är alltså ett heltidsjobb och man tjänar på antalet visningar man får och inte själva innehållet. Ett sätt att locka tittare är ju såklart rubriken till vloggen, vm intresserar sig av en vlogg som heter ”farmor kommer på besök”? Medans man då istället hellre vill kolla på en video som heter ” min elaka farmor kommer, Selma skriker så hon tappar andan” där undrar man ju direkt vad det är som gör att Selma skriker, är det för att farmor är elak eller? Nej denna rubrik kan istället betyda att farmor är elak genom att hon har tejpat för osthyveln och Selma skriker för att hon blir glad av något. Detta kallas för clickbite. En bra thumbnail är också att föredra, alltså den bild som visas på klippet innan du trycker för att kolla.