Utbildning till influencer

Utbildning till influencer

Publicerad av

Att sprida information är väldigt viktigt. Ett utmärkt sätt att låta andra människor få tillgång till betydelsefulla kunskaper är att arbeta som influencer. Då skriver du artiklar med text och bild på digitala plattformar. Vägen till yrket kan kännas svår men är värd besväret. På gymnasiet behöver du som är intresserad av en karriär som influencer gå det samhällsvetenskapliga programmet. Då får du lära dig hur du bäst arbetar med text och bild. Även undervisning om olika målgrupper och vad som generellt är populärt hos vilka ingår. Du har nu tagit ditt första steg ut på arbetsmarknaden.

Fortsatt utbildning

Efter gymnasietiden finns det flera olika vägar att gå. Som blivande influencer kan du söka till någon folkhögskola eller gå kurser på distans. Det finns många att välja bland. Antagningskraven är i allmänhet att du avslutat grundskola och gymnasium med godkända betyg. I ämnen som engelska är det extra bra att ha goda kunskaper. Trots att de allra flesta utbildningar är helt på svenska kan några utbildningar innehålla material på engelska.

När du börjar arbeta i yrket kan du dessutom få fler läsare om du översätter dina texter till engelska. Utbildningens innehåll varierar en del från kurs till kurs, men huvudsakligen är undervisningen densamma. Sociala medier som Facebook och Snapchat kommer att bli dina viktigaste arbetsredskap och det finns mycket att lära om dem. Hur de fungerar, vad du får och inte får skriva och hur du bäst når ut till dina läsare är en viktig del av utbildningen. Lagarna och reglerna som du är skyldig att hålla reda på är också många. Upphovsrätt och plagiat är viktiga begrepp för en influencer. Det är lättare än man tror att begå misstag.

Att hitta sin stil

Att hitta sin stil

För att nå framgång i yrket är det även viktigt att tänka ut relevanta ämnen. Tidigt i utbildningen kommer din lärare helt säkert att fråga vilken typ av influencer du vill bli. Som så många andra yrken finns det många olika inriktningar. Att försöka skriva om allt möjligt är rent generellt ingen bra idé eftersom många läsare söker sociala plattformar med mycket information om deras favoritämne. Har du stora kunskaper i matlagning eller idrott så är det en utmärkt början eftersom det är två väldigt stora områden. Naturligtvis kan också du som är specialist på mindre kända ämnen lyckas, även om det blir svårare att nå läsare.

Utbildning till influencer fick du faktiskt på många sätt i grundskolan, även om du inte tänkte på det då. På gymnastiken fick du lära dig mycket om hur det går till att spela fotboll, basket, bandy och många fler idrotter. Detta är mycket värt om du vill specialisera dig på att skriva om sport. Ett gott råd är då att först skriva om en eller två slags idrott. Många vill till exempel läsa om fotboll. Ishockey är stort och populärt medan det svenska intresset för basket och volleyboll inte är lika utbrett. Även på hemkunskapen fick du mycket nyttig information. Det ämnet är en bra start för dig som vill skriva om matlagning. Det finns oerhört mycket att välja på här, allt från husmanskost till snabbmat. Endast fantasin sätter gränser.